Tweakblog

Door Mastha-Hacker op maandag 18 juli 2011 10:29 - Reacties (10)
CategorieŽn: LEGO, Lasers, iWorld, Views: 4.816

Welkom op mijn nieuwe blog!

Sinds 2009 ben ik hier actief op Tweakers.net. In het begin las ik eigenlijk alleen de nieuwsbrief. Begin dit jaar ben ik actiever geworden op de site zelf. Nu wou ik een poging doen om een weblog bij te houden hier op Tweakers.

Ervaringen

Ik ben sinds 2004 bezig met het prutsen aan oude computers. (Win '98 pc'tje uit elkaar en in elkaar bouwen, en opnieuw installeren) Vanaf 2006 ben ik actiever geworden met pc's, en ben ik begonnen met het leren van HTML. In 2007 ben ik begonnen met de MBO-4 opleiding Systeembeheerder. Ik ben toen ook begonnen met het programmeren van HTML, PHP en CSS. Ook heeft mijn buurman mij de wereld van de printplaatjes maken + programmeren in geholpen. Daardoor ben ik in aanraking gekomen met Assembler en Hex-programmeren.

Windows
Op het MBO hebben we veel lopen prutsen op het netwerk zoals menigeen waarschijnlijk ook heeft gedaan op school. Ik ben toen ook begonnen met een paar simpele tooltjes te schrijven in VBScript en later in VB.NET om het leven wat makkelijker te maken op school.

Apple
Rond het 2e jaar van mijn MBO kwam Apple in mijn leven. Ik kwam achter de mogelijkheid om mijn Windows-laptop om te toveren naar de Apple-software Mac OS X. Op deze Windows-based Mac heb ik 2,5 jaar gewerkt, en uiteindelijk een MacBook Air gekocht.

C en LEGO
Software schrijven voor Mac was voor mij een nieuwe wereld. Ik ben begonnen met een simpel C tutorialtje voor de Terminal. Ook ben ik begonnen om mijn LEGO Mindstorms NXT robots in NXC (Not eXactly C) te programmeren. Ik ben daar weer mee gestopt omdat ik nieuwe robots moest testen voor LEGO. En LEGO ziet dan ook graag de software getest worden in plaats van alleen 2 nieuwe sensoren.

C en Apple
Sinds begin dit jaar ben ik af en toe bezig om Cocoa te snappen voor Mac en iOS. Dit lukt helaas tot nu toe nog niet echt. (Het framework koppelen aan de code) Ik moet er ook wat meer tijd in steken.

Projecten

Hieronder staan een aantal projecten waarmee ik door de jaren heen bezig ben geweest, en die ICT-gerelateerd zijn.
Printplaatjes en LEGO
Het eerste printplaatje wat ik heb gebouwd (2006), was voor een LEGO theater, wat het volgende project gaf:
http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/theater.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/theater1.jpg

Ik heb helaas geen foto's meer van het printplaatje zelf. Het printplaatje wat ik hiervoor gebouwd heb, stuurde de ledjes boven het podium aan. Tevens waren er 2 rode sfeer-ledjes, en een volg-spot op aangesloten. Hiervoor heb ik een Atmel-microcomputer voor gebruikt, en deze geprogrammeerd in Assembler.
LEGO Robotics
Door de jaren heen heb ik ook een aantal robots gebouwd met LEGO Mindstorms NXT. Een van die robots was deze veeg-robot. Hij deed zijn werk redelijk goed:
http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/veegmachine.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/veegmachine1.jpghttp://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/veegmachine2.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/veegmachine3.jpg

Deze robot was geprogrammeerd in NXC (Not eXactly C). Hij was geprogrammeerd om alles naar de zijkant te vegen.

Als de sneeuw weer gaat vallen dit jaar ga ik verder met mijn Sneeuwschuif robot. Qua software moet deze zelf bepalen hoeveel sneeuw hij per keer moet schuiven om alles aan te kunnen, en het juiste terrein schoon te krijgen. De robot krijgt de afmetingen van ongeveer 50x50x30 cm.
Laser-Projector
Het project waar ik momenteel het meest mee bezig ben is de poging om een Laser-Projector te bouwen. Deze projector bouw ik van LEGO, en wordt door Mindstorms NXT aangestuurd. De projector heeft nu de 3 kleuren lasers rood, groen en blauw.

De projector moet zometeen via de reguliere Lasersoftware aangestuurd kunnen worden door middel van het protocol ILDA en DMX.
http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/laserprojector.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/laserprojector1.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/laserprojector2.jpg http://nentjes-computing.nl/PhotosTweakers/iBlog/Thumb/laserprojector3.jpg
iLaserLight
iLaserLight is een project wat nog in pre-alpha fase is. iLaserLight wordt een programma om Laser-Projectors te besturen vanaf een Apple-computer. Fatsoenlijke software is momenteel niet beschikbaar. Ik hoop dat ik hier een kleine verandering in kan brengen. Dit programma wordt geprogrammeerd in Cocoa.

Slot

Na het negatieve commentaar, en de feedback op de vorige post heb ik besloten deze opnieuw te schrijven. Ik laat de comments staan die er nog stonden bij het begin van schrijven. Ik hoop dat dit een betere start was. Indien er dingen beter kunnen, zeg dan ook wat, ipv alleen teksten als "fail", "Sucks", etc.

Volgende: Van Sneeuw naar de Zon #UX 07-'11 Van Sneeuw naar de Zon #UX

Reacties
Door Tweakers user _Eend_, zaterdag 16 juli 2011 22:45

NOFI, maar het verwijderen van een hele stapel reacties is niet echt een goede start. Hoe dom/lullig/gemeen/etc. ze ook zijn.

Vooral omdat de nieuwswaarde van jouw twee zinnen tellende blogitem echt 0,0 is..


Door Tweakers user MJ-Princeps, zondag 17 juli 2011 21:07

Wat ik mij altijd afvraag bij dit soort blogpost's is, waarom? Je kunt toch net zo goed eerst iets leuks bedenken om te schrijven en dan deze blogpost als de eerste alinea gebruiken?

Door Tweakers user Beatboxx, zondag 17 juli 2011 23:53

Faal

EDIT: Je hebt 'm verbeterd=D Begint ergens op te lijken ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 juli 2011 10:42]


Door Tweakers user Mastha-Hacker, maandag 18 juli 2011 07:54

_Eend_ schreef op zaterdag 16 juli 2011 @ 22:45:
NOFI, maar het verwijderen van een hele stapel reacties is niet echt een goede start. Hoe dom/lullig/gemeen/etc. ze ook zijn.

Vooral omdat de nieuwswaarde van jouw twee zinnen tellende blogitem echt 0,0 is..
Thnx voor de tip! Ik ga het veranderen ;)

EDIT: Done!

[Reactie gewijzigd op maandag 18 juli 2011 10:34]


Door Tweakers user sebastius, maandag 18 juli 2011 11:10

Leuke projecten! Inderdaad, dit is een veel leukere start!

Door Tweakers user Sgreehder, maandag 18 juli 2011 13:47

iLaserLight is een project wat nog in verre beta-fase is.
Of bedoel je vroege pre-alpha?

Door Tweakers user Mastha-Hacker, maandag 18 juli 2011 13:52

Sgreehder schreef op maandag 18 juli 2011 @ 13:47:
[...]


Of bedoel je vroege pre-alpha?
Die bedoel ik ja! Ik ga het meteen aanpassen.. ;)

Reageren is niet meer mogelijk