Domotica: Hoe het begon

Door Mastha-Hacker op woensdag 8 februari 2017 00:13 - Reacties (6)
Categorie: Domotica, Views: 3.540

Introductie

Een lange tijd geleden was er een gezellige BBQ bij Femme thuis. Hij heeft ons toen zijn huis geshowd. Hij zat toen nog midden in de verbouwing. Tevens was hij bezig met de aanleg van een domotica systeem. Dat mooie idee heeft mij lang achtervolgt. Destijds woonde ik nog in een huur huis en werkte bij de infanterie.

Een jaar later vond ik de liefde van mijn leven en een nieuwe baan als machinebouwer bij een detacheringsbureau. Ik kwam daar, door stiekem mee te kijken, in aanraking met PLC techniek. De PLC techniek prikkelde mij toen al enorm. Zelf had ik alleen ervaring met websites en simpele scripts. Bij het bedrijf waar ik toen werkte, werd veel Beckhoff gebruikt. De programmeurs hebben mij ook veel laten zien. Hierdoor steeg de lust nog meer om In de PLC techniek te duiken.
https://www.beckhoff.com/images/logo.gif


TwinCat is gratis te downloaden, dus dat heb ik ook gedaan. Zo heb ik mijn eerste eigen stappen in de wereld van de PLC's gezet. Door het ontbreken van de hardware was de lol daar snel af. Toen kwam de gedachte van de domotica weer boven. Waarom niet domotica en PLC combineren? Zo doende ben ik gaan proberen mijn eigen hardware voor thuis te vinden.

Het begin

Na lang zoeken heb ik een mooie IPC (Industrial PC) en kopstation met I/O kaarten van Beckhoff gevonden. Nadat ik een 24V voeding had gevonden, heb ik de boel ge´nstalleerd in mijn meterkast.

IPC
Beckhoff C6930-0030 IPC met EK1100 kopstation

24V Voeding
Omron 24V Voeding

Voor het domotica systeem had ik besloten extra groepen bij te plaatsen. (Deze had ik nog liggen) De 24V heeft daardoor nu zijn eigen automaat.

Meterkast

De PLC

Nu het belangrijkste ge´nstalleerd was, kon ik voor het eerst de PLC opstarten. Ik had geluk, de licentie voor TwinCat 2 zat er nog in en was geactiveerd. Na een hoop gepruts en gezoek, was het mij uiteindelijk gelukt om de EtherCat bus in de lucht te krijgen.

De deurbel was mijn eerste project om door de PLC te laten afhandelen. Installatie technisch heel makkelijk, gezien de bekabeling vanaf de schakelaar, naar de voeding en naar de bel in de meterkast lag. Door de schakelaar loopt nu 24V naar een ingang op een ingangskaart. Tussen de voeding en de bel zit nu een relais kaart. Na het een en ander geprobeerd te hebben is het mij gelukt om de bel te schakelen door middel van de PLC. Ik heb er gelijk een timer tussen gebouwd om de bel een vaste tijd te laten rinkelen. (We hebben een ouderwetse bel die aardig hard rinkelt)

Laatst kwam ik nog een 24V led strip tegen. Hier heb ik het kabeltje van een reed contact aan gesoldeerd, en deze aangesloten op een uitgangskaart. Deze is nu geprogrammeerd dat als er wordt aangebeld, de led strip voor 5 minuten brandt.

Lamp deur
Led strip boven de deur

Afgelopen week heb ik een nieuwe image met Windows 7 Embedded van Beckhoff terug gezet. De Windows die nog op de PLC ge´nstalleerd stond was helemaal dicht gespijkerd. Ik kon hierdoor geen verbinding maken met mijn thuisnetwerk. Dit is gelukkig na hulp van een oude collega goed gelukt. Alles draait weer.

Nu kan ik verder gaan bedenken wat ik als volgende wil gaan automatiseren in huis. Tips zijn altijd welkom!

Update's zullen niet snel achter elkaar gaan volgen. Dit project zal een 5 tot 10 jaren project gaan worden gezien de hardware niet altijd even goedkoop zal zijn, en het moet gebeuren in de verloren uurtjes.

Volgende: Van Sneeuw naar de Zon #UX 07-'11 Van Sneeuw naar de Zon #UX

Reacties


Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 februari 2017 08:47

Heel gaaf maar tegelijk denk ik ook echt enorm zonde. Ik bedoel je gaat aan de slag met een Windows embedded systeem, terwijl je op elke rasberry pi 3 gewoon een veel kleinere en zuinigere linux shizzel kunt zetten. Ik durf eigenlijk wel te gokken dat je een heel machine-learning cluster van tientallen pi's had kunnen plaatsen voor zowel het stroomverbruik als de prijs waarover je nu praat.

desondanks zou ik zeker ge´nteresseerd zijn in de eventuele voordelen en voorderingen hiervan...

Door Tweakers user Powermage, woensdag 8 februari 2017 09:24

Het lijkt mij nogal
i-chat schreef op woensdag 8 februari 2017 @ 08:47:
Heel gaaf maar tegelijk denk ik ook echt enorm zonde. Ik bedoel je gaat aan de slag met een Windows embedded systeem, terwijl je op elke rasberry pi 3 gewoon een veel kleinere en zuinigere linux shizzel kunt zetten. Ik durf eigenlijk wel te gokken dat je een heel machine-learning cluster van tientallen pi's had kunnen plaatsen voor zowel het stroomverbruik als de prijs waarover je nu praat.
de PLC etc gebruikt nu eenmaal windows 7, en dat is nu eenmaal de keuze als je in dit geval zo aan de slag gaat, lijkt me beetje lastig om die W7 pc eruit te sloten en een PI erin te zetten :+

Door Tweakers user Mastha-Hacker, woensdag 8 februari 2017 17:08

De belangrijkste reden voor mij om te kiezen voor een PLC is omdat ik het PLC programmeren mij zelf eigen wil maken. De hardware die ik vooral ga gebruiken komt dan ook uit de machine wereld.
Het gaat mij ook niet zo zeer om de domotica, maar meer om de weg er naar toe.
De keuze is op Beckhoff gevallen in plaats van Siemens is omdat er met Beckhoff veel meer mogelijk is.

Door Tweakers user mouse86, donderdag 9 februari 2017 08:17

Leuk om te lezen! Ben benieuwd naar het vervolg....

Door Tweakers user FuaZe, dinsdag 21 februari 2017 19:39

Interessant!
Ja, PLC's en eigenlijk al het industrieel spul is erg duur en vaak "gesloten" qua protocollen etc
In plaats van een Pi kun je bijvoorbeeld ook een microcontroller gebruiken (zoals een Arduino).
Een relaisbordje eraan hangen en gaan! (nog cheaper)

Als je al je lampen (individueel?) wilt schakelen, wordt dat overigens wel druk in je meterkast?
Je zou per groep kunnen schakelen, maar dat geeft minder vrijheid.
(Zijn dim-modules voor PLC's eigenlijk duur?)

Ik zou eerder denken aan een ethernet, RS485 of draadloos (443mhz/z-wave/zigbee) netwerk en daar losse I/O modules aan hangen. Maar afijn, dat ligt natuurlijk compleet aan hoe jij je systeem op wil zetten.

Door Tweakers user Mastha-Hacker, woensdag 1 maart 2017 23:52

Het industrieel spul is inderdaad duur. Vandaar dat het ook een meer jaren project is. Beckhoff is in tegenstelling tot zijn concurrenten (Siemens, Allen Bradley, etc) niet gesloten. TwinCat kan overweg met zeer veel protocollen. Daarnaast hebben ze ook verschillende componenten speciaal voor building automation:
https://beckhoff.de/engli...ing.htm?id=70997827099822

Lampen wil ik individueel gaan schakelen. Meeste wel gewoon aan/uit. Misschien ga ik ook wel gebruik maken van een DMX bus. Deze kan direct op de PLC worden aangesloten, en vanuit daar aangestuurd worden.

En ik wil een bus van EtherCat en 24V door mn huis leggen, en op verschillende tactische plekken 1 of meerdere fieldbus modules neer planten. Dat scheelt een hoop werk. Lampen kunnen dan eenvoudig met een klem relais geschakeld worden. (Led vreet ook niet zoveel stroom) Ik heb er ook aan gedacht om 24V verlichting te gaan gebruiken. Ik ben alleen geen fan van de steek pennen van de spotjes.. (Heb pas een aantal 12V halogeen lampen+voeding hard weg gesmeten)

Reageren is niet meer mogelijk